Fotografia kulinarna cieszy się ogromną popularnością w ostatnich czasach, co też widać na każdym kroku. Piękne zdjęcia różnych potraw na słono i na słodko sprawiają, że człowiekowi ciężko oderwać od nich wzrok. Aby jednak wykonanie takich zdjęć było możliwe, potrzebny jest zdolny fotograf, który będzie miał przy sobie m.in. lampę do zdjęć jedzenia. Oświetlenie pełni bardzo ważne zadanie w fotografii kulinarnej.

Lampa do zdjęć jedzenia

Światło dzienne i sztuczne

Wiele osób powie, że nie zawsze trzeba korzystać ze specjalnej lampy do wykonywania zdjęć różnych potraw. Zawsze można skorzystać z tego, co oferuje nam natura, czyli ze światła dziennego. To fakt, że często można korzystać z takiej opcji, ale… . Nie zawsze ma się do czynienia z idealnymi warunkami oświetleniowymi. W szczególności, jeżeli weźmie się pod uwagę wyjątkowo kapryśne warunki klimatyczne, z jakimi ma się do czynienia w Polsce. Poza tym nie można zapomnieć o tym, że jesienią oraz zimą po godzinie 16, na dworze robi się szybko ciemno. Fotograf nie może ograniczać się więc tylko do robienia zdjęć w wybrane dni i to tylko do godziny 16. Musi on być przygotowany na wszystko. W tym na pewno ułatwi to odpowiednia lampa do zdjęć jedzenia.

Jaka lampa do zdjęć będzie najlepsza?

Można by wymienić tu kilka firm, jakie oferują tego typu lampy, np. Fomei LED 210B lub Fomei LED Mini 30W. Prawdą jest jednak to, że każdy fotograf sam musi dopasować do własnych potrzeb lampę studyjną, która pozwoli wykonywać mu wyjątkowe ujęcia różnych potraw, a także napojów. Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

Zanim przyjdzie czas na omawianie ważnych parametrów, należy wymienić, że ma się do czynienia z ich trzema podstawowymi rodzajami. Lampy studyjne do zdjęć dedykowane są do tego, aby móc zaoferować światło ciągłe. Do wyboru jest także ogólne oświetlenie plenerowe. Warto o takich lampach także pomyśleć, ponieważ zdjęcia potraw nie zawsze wykonywane są tylko w zamkniętych pomieszczeniach. Warte uwagi są również lampy pierścieniowe i ring, które służą do ustawienia, doświetlenia wybranych przedmiotów.

Lampy o niezwykłej mocy

Fotografia kulinarna ma nie tylko pokazywać wybrane przez kucharza dania. Cała scena zostaje tak zainscenizowana, aby była w stanie “opowiedzieć” jakąś historię, a nie tylko trzymała się sztywnej rutyny. Sztucznie zaprojektowane zdjęcia nie mają takiej siły przebicia. A nie można zapomnieć o tym, że celem takich zdjęć jest najczęściej możliwość zareklamowania usług danego lokalu gastronomicznego.

Lampy mają mieć tą moc, aby pomogły przekazać odbiorcom wszystkie najważniejsze elementy. Decydując się na wybór lampy na pewno należy zwrócić uwagę na takie rzeczy, jak: możliwość regulacji mocy, możliwość regulacji barwy, możliwość użycia efektu ostrego światła, możliwość skupienia wiązki światła. Jednocześnie trzeba także pilnować tego, aby światło nie zdominowało całej sceny. Na samej fotografii można mieć bowiem do czynienia z cieniami, jakie są w stanie zepsuć całą kompozycję. Nie ma fotografa, który nie przyznałby, że nie eksperymentuje ze światłem. Robi to wielokrotnie. Tylko w ten sposób można tak naprawdę dobrać idealne światło do swoich zdjęć.

O czym nie można jeszcze zapomnieć?

Lampa do zdjęć jedzenia jest bardzo ważnym elementem w pracy fotografa, który skupia się na branży kulinarnej. Oprócz tego, ważny jest również statyw. Tak, potrzebny jest on do tego, aby móc umiejscowić lampy w odpowiednim miejscu. Takich statywów przydać się może kilka sztuk. Chyba można śmiało powiedzieć, że każda lampa powinna mieć swój statyw. Są one bardzo ważne, ponieważ to dzięki nim można zapewnić sobie wygodę i komfort podczas codziennej pracy.

Wybierając statyw pod lampę, należy upewnić się, że są to solidne i stabilne konstrukcje. Każda lampa ma swoją wagę, więc chwiejna konstrukcja może stanowić tylko zagrożenie dla całego sprzętu. W sklepach bez trudu można zakupić odpowiedniej jakości lampy do zdjęć, a także dopasowane do nich statywy.